Heb jij een voorkeur voor plannen of spontaniteit?

Iedereen heeft een voorkeur voor plannen en structureren of voor het spontaan en flexibel op je af laten komen. We maken allemaal afwisselend gebruik in ons leven en werk van óf plannen óf spontaniteit, maar meestal heb je een voorkeur die beter past bij je aard en waar je meer energie uit haalt. Weten waar je voorkeur ligt, kan een boel dingen in je de omgang met anderen in zowel privé als in je werkomgeving duidelijk maken. Als jouw voorkeur vooral ligt bij het plannen, dan zul je je waarschijnlijk groen en geel ergeren aan die collega die alles altijd op het laatste moment afrond en dan ook nog met goede resultaten. Als je een voorkeur hebt voor spontaniteit en jouw beste vriendin juist voor plannen, dan zul je balen dat jouw voorstel om vanavond lekker een filmpje te pakken niet enthousiast zal worden ontvangen. Ik ben heel benieuwd wat jouw voorkeur is en of je jouw tegenpolen in jouw omgeving herkent.

Plannen vs spontaniteit

Plannen
Wie voorkeur heeft voor plannen richt zich op hoe doelen bereikt kunnen worden. Heb je voorkeur voor plannen dan heb je een behoefte aan afronding en het gevoel dat werk op tijd af is. Je zult de meeste dingen grondig plannen en zelfs noodplannen klaar hebben liggen. Je wilt niet graag op het laatste moment beginnen en een te grote tijdsdruk ervaren. Je voelt je het prettigste als je zaken op de meeste efficiënte manier voor elkaar krijgt en houdt het liefste vast een routine. En de  taken die je moet uitvoeren voer je waarschijnlijk nauwkeurig en stapsgewijs uit.

Spontaniteit
Heb je een voorkeur voor spontaniteit, dan richt je je vooral op het verzamelen van alle informatie en heb je het vertrouwen dat je het wel voor elkaar krijgt. Je vertrouwt meer op je innerlijke gevoel van timing om te bepalen wanneer je taken gaat uitvoeren. Je bent flexibel en houdt graag alle opties open. Vaak rond je taken af op het laatste moment. Je vind routine maar niks en werkt het liefst steeds op een andere manier om het interessant te houden.