“Why settle for just a piece of sky?”

In mijn logo gebruik ik deze zin. Ik wil je graag vertellen waarom ik juist deze zin heb gekozen voor mijn logo.  Deze zin komt uit een song uit de muziekfilm ‘Yentl’ met Barbra Streisand in de hoofdrol. Ik ben een groot fan van ‘De neus’ en zeker deze film vind ik top.

Deze film schets een beeld van Oost-Europa rond 1900. Barbra Streisand speelt een jonge joodse vrouw, Yentl. Haar vader geeft les uit de Talmoed en onderwijst ook haar, alhoewel het tegen alle tradities ingaat dat vrouwen deze boeken met wijsbegeerte bestuderen. Na de dood van haar vader is haar wil om zich verder te ontwikkelen zo sterk dat ze besluit zich voor te doen als man. Zij wordt zelfs toegelaten op de universiteit. De film laat vervolgens de worsteling zien van deze jonge vrouw als zij verliefd wordt op een medestudent en haar alter ego verborgen moet houden.

De zin “Why settle for just a piece of sky?” zie ik als de belangrijkste vraag, die ik mijn deelnemers in een training of workshop zou willen voorleggen. Je volgt een training of workshop, omdat er op een bepaald moment een vraag voor bepaalde vaardigheden ontstaat. Deze vraag kan vele aanleidingen hebben; je hebt het nodig in je werk, je ervaart het als een gemis in je dagelijkse leven of simpelweg omdat het een verplicht onderdeel is in een opleiding. Door over deze vraag na te denken zullen deelnemers intrinsiek gemotiveerd raken voor het leren van de betreffende vaardigheden. Waarom zou je genoegen nemen met het uitzicht vanuit het keukenraam als je van oneindig veel mooiere en betere uitzichten zou kunnen genieten? Waarom zou je niet jezelf uitdagen?

Nieuwsgierig naar de film? Hier in ieder geval de uitsmijter “A Piece of sky“.