Vijf tips om gelijk te krijgen

Gelijk hebben is leuk – voor je zelf. Maar in de praktijk gaat het vooral om gelijk krijgen. Hoe overbrug je het verschil tussen die twee? Gelijk krijgen is geen kwestie van geluk hebben, maar een zaak van de juiste technieken beheersen. Lees hieronder de 5 technieken die je kunt toepassen.

Gelijk krijgen

1. De wet van de 3 A’s
Een argument zegt op zichzelf niet zoveel. Voordat je het weet is het van tafel. Gebruik daarom de 3 A’s:

  • A van Aandacht
  • A van Argument
  • A van Appèl

Begin pas met spreken als het stil is. Je begint dus met een pauze. Dat is de aandacht die aan elk argument voorafgaat. Daarna volgt pas het argument. Een goed argument bevat een stevige onderbouwing in de vorm van feiten, cijfers en voorbeelden. Val na je argument niet stil, maar doe dan een appèl. Dat geeft de ander niet de gelegenheid ergens anders over te beginnen. Bijvoorbeeld: “En ik wil graag weten wat je van mijn voorstel vindt?”.

2. De grote gunfactor
Aardige mensen hebben een grote gunfactor. Een compliment, persoonlijke aandacht en oprechte nieuwsgierigheid maken je onweerstaanbaar. Men kan niet anders dan aardig terugdoen. Hoe goed ken je je gesprekspartner? Verdiep je in de ander om een beroep te kunnen doen op de gunfactor.

3. WIIFM?
Terwijl je praat denkt je gesprekspartner vooral aan zichzelf. Als je daar ook over begint zit je op dezelfde golflengte. Radio “What’s In It For Me” staat bij iedereen de hele dag aan en die kun je maar beter niet storen met je eigen reclameboodschappen. Probeer dus ook vooraf te bepalen hoe jouw boodschap aansluit bij de golflengte van de ander.

4. Handige zinnetjes
Een discussie vliegt al snel alle kanten op. Er zijn van die zinnen die feilloos werken op je gesprekspartners. Met bijna 100 procent garantie houd je zo iedereen bij uw standpunt.

  1. Met “Los daarvan…” bestempel je in een soepele beweging de laatste woorden van uw gesprekspartner als even minder belangrijk om op te reageren.
  2. Door een zin te beginnen met “Waar het om gaat…” lijkt het alsof alles wat tot nu toe is gezegd slechts een inleiding is geweest op jouw visie. Het is de zin waarmee je je boven je gesprekspartners uit tilt.

5. Geen mening pushen
Gebruik LSD. Dat staat in dit geval voor Luisteren, Samenvatten en Doorvragen. Wat ontbreekt er in dit rijtje? Precies, jouw eigen mening. Best fascinerend: geen mening en toch een grote invloed! Luisteren is vaak alleen gericht op wat iemand letterlijk zegt. Let eens wat vaker op de toon, de houding, de gebaren en de expressie. Gebrek aan begrip is een belangrijke oorzaak van veel gedoe. Begrip ontstaat door in uw eigen woorden samen te vatten wat de ander zegt. Zo’n begripvolle houding verandert zelfs de grootste opponent in een redelijk persoon. Doorvragen, want dankzij jouw begrip kun je zo ongeveer alles vragen wat je wilt. De meest simpele vraag levert al een schat aan informatie op: “Waarom?”

Wellicht heb je zelf al eens ervaren dat bepaalde zinnetjes een gunstig effect hebben bij het gelijk krijgen. Laat het me weten door een reactie achter te laten door op “Leave a reply” te klikken. Wil je nog meer tips ontvangen, meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

"Make Diversity Work"

Wil je meer informatie over de voordelen van diversiteit op de werkvloer en welke stappen je moet zetten om diversiteit optimaal te gebruiken? Meld je hieronder aan voor de nieuwsbrief: