Reflecteer je wel eens op jouw eigen cultuur?

Piet half om halfWe zijn onderdeel van een bepaalde cultuur, maar dat betekent niet automatisch dat we alles van die cultuur weten. Als je mensen vraagt waarom we bepaalde dingen doen zoals we doen, dan krijg je vaak als antwoord: “Omdat we dat altijd zo hebben gedaan” of “Mijn ouders deden dat al zo”. Er is niets mis met tradities, maar misschien helpt het als we onze eigen tradities wat beter begrijpen. Zo vraag ik me in de huidige discussie rondom zwarte Piet af of men nog wel weet hoe deze traditie is ontstaan. En misschien weet jij wel waar de meeste van onze tradities vandaan komen. Maar vraag jij je wel eens af wat je prettig vindt aan de cultuur waarin je bent opgegroeid? Of wat je heel vreemd en misschien zelfs wel onacceptabel vindt? Persoonlijk vind ik het gelijkheidsstreven in Nederland soms lastig. Mijn gevoel zegt “ieders mening is belangrijk”. Mijn ratio zegt soms “kunnen we niet wat makkelijker over dingen een beslissing nemen”. Ik zou het leuk vinden als jij je eigen voorbeelden wilt delen. Dit kunnen ook voorbeelden zijn van een bedrijfscultuur.