Heimwee, het prijskaartje van wonen en werken in een ander land

Heimwee is het prijskaartje voor het wonen en werken in een ander land. Zelfs als je het enorm naar je zin hebt, kun je er last van krijgen. Heimwee is een rotgevoel, maar wel zeker nuttig. Het geeft je namelijk de kans op zelfreflectie. Heimwee is een moeilijk definieerbaar gevoel. Je bent in de rouw om het verlies van iets heel vertrouwds en daar moet je doorheen wil je jezelf met het nieuwe kunnen verbinden.

In India verlangde ik bijvoorbeeld altijd erg naar de strikte verkeersregels in Nederland. Het verkeer in India vind ik zelf een niet te begrijpen fenomeen. Bij onze wekelijkse tocht naar de manage net buiten de stad was het altijd spannend hoe lang de tocht zou duren. Als we voor de spoorwegovergang moesten wachten, dan verzamelde het verkeer zich over de gehele breedte van de weg, maar dus ook aan beide kanten van het spoor (zie foto). Als dan de spoorwegbomen weer omhoog gingen, kon niemand meer rijden en kostte het zo een uur extra om je voetje voor voetje door het verkeer te wringen.

Hoe maak je heimwee hanteerbaar? Stap één is aan jezelf toe te geven, dat je er last van hebt. Stap twee is uitzoeken waar het gevoel vandaan komt. Mis je iets uit je vertrouwde omgeving of mist er iets in je nieuwe omgeving? Bij stap drie zul je moeten onderzoeken wat je dat rotgevoel geeft. Wat waren ook alweer jouw drijfveren om dit avontuur aan te gaan? Als je eenmaal weet wat je plannen zijn, dan kun je naar stap vier. Spreid je vleugels en ontdek je nieuwe omgeving. Dompel jezelf onder: maak nieuwe vrienden, ontdek nieuwe plekken en nieuwe hobby’s.“Why settle for just a piece of sky!”

Heb jij nog mooie tips tegen heimwee bij het wonen en werken in een ander land? Ik hoor ze graag.