Hoe kun je een eerste indruk beïnvloeden?

Een eerste indruk is vaak bepalend. En mooie mensen zijn sterk in het voordeel al het gaat om het maken van een goede eerste indruk; daarom heb ik mij nog maar niet opgegeven voor “The voice of Holland” ;) . Bij iedere interactie met een ander komen er allerlei indrukken op je af die je helpen om een beeld te vormen van de situatie op dat moment. Je doet de hele dag indrukken op en als je met al die indrukken wat zou moeten doen, dan wordt je stapelgek. Dan raken je hersenen overbelast. Het is dus wel handig dat onze hersenen gegevens filteren en bepaalde indrukken ook direct een plekje geven.

Het is vaak zo dat als we iemand voor het eerst onder ogen komen, we in één tiende van een seconde diegene scannen en in een bepaald hokje in onze hersenen plaatsen: sympathiek of onsympathiek, slim of dom, rijk of arm. We vergelijken hem of haar razendsnel met alle andere beelden van mensen die we opgeslagen hebben, hetzij in het echt, het zij op de televisie of in weekbladen of op het internet, noem maar op. We discrimineren wat dat betreft, of we willen of niet. De eerste indruk is zeer bepalend voor de eventuele toekomstige relatie die we gaan opbouwen. Het kan soms maanden duren voor we een verkeerde eerste indruk hebben bijgesteld. Maar wat nog erger is: degene die jou ontmoet doet precies het zelfde!

Eerst indrukZou het niet veel fijner zijn als we de eerste indruk kunnen uitstellen? Helaas is dat niet mogelijk, maar we kunnen ons wel bewust worden van het feit dat onze hersenen zo werken. Als we meer bewust stilstaan bij de eerste indruk, dan kunnen we deze ook sneller en makkelijker bijstellen. Ik vind het in ieder geval een prettig idee als anderen wel de moeite nemen om dit bij mij te doen.

Hoe kun je een eerste indruk beïnvloeden?

  1. Probeer je eens bewust te worden van die eerste indrukken. Ga de komende tijd eens voor jezelf na wat je opvalt als je iemand ontmoet. Op basis waarvan heb je deze indruk. Is dat iemands uiterlijk, manier van kleding, de plek waar je iemand ontmoet, hoe iemand praat etc.
  2. Vertel vervolgens aan iemand in jouw omgeving wat jouw indruk is geweest van die persoon. Je kan er ook voor kiezen om dit aan de persoon zelf te doen. Maak hierbij onderscheid tussen de feitelijkheden en jouw interpretatie ervan. Voorbeeld: ik heb een jongeman ontmoet, die nogal casual gekleed was. Ik denk niet dat hij in een kantooromgeving werkt. Feit is zijn manier van kleden. Jouw interpretatie is, dat de manier van kleden niet past bij een kantooromgeving.
  3. Ga vervolgens na in hoeverre jouw eerste indruk klopt.
  4. Als je wilt weten wat de eerste indruk is die jij achter laat, ga dit onderzoeken. Vraag collega’s, goede vrienden wat ze dachten toen ze jou voor het eerst ontmoette. En hoe hebben ze dat beeld moeten bijstellen. Welke aspecten beïnvloeden deze eerste indruk van jou vooral? Laat je eventueel inspireren door de vragen die ik aan mijn deelnemers stel aan het begin van een training.

Hoe ik erachter ben gekomen wat de eerste indruk is die mensen van mij hebben

Ik vond het dikwijls lastig om mijn trainingen te starten met het voorstellen van mijzelf. Ik ging me dan te veel lopen afvragen wat mensen van mij willen weten. En achteraf vond ik altijd dat ik teveel vertelde over het ene onderwerp en te weinig over het andere. Daarom ben ik als introductie gaan vragen aan de deelnemers wie zij dachten dat ik was; wat vind ik leuk om te doen in mijn vrije tijd, hoe ziet mijn gezinssituatie eruit, wat voor een auto rijd ik, waarom geef ik trainingen, welke soort vakanties vind ik leuk, wat lees ik graag etc.. Dit werkte erg verhelderend. Ik heb namelijk geconstateerd, dat het vooral mijn manier van kleden is die een sportieve en avontuurlijk indruk achterlaat. Mensen verdenken mij er soms zelfs van dat ik ga bungeejumpen!

Wil je testen hoe jij laat leiden door eerste indrukken, doe de onlinetest op Hokjestest.
Ben je nieuwsgierig naar wat de eerste indruk is die mensen van jou hebben? Dan kun je ook je eigen foto uploaden. Ik heb dit onlangs ook gedaan.