Wanneer ben je een expat en wanneer een immigrant?

IMG_0373Wat is een expat? En wie kun je een expat noemen? Volgens Wikepedia is een expat “een persoon die tijdelijk of permanent in een ander land woont en werkt dan waar hij of zij is opgegroeid”. Mensen uit Afrika zijn immigranten. Aziaten zijn immigranten, maar Europeanen zijn blijkbaar expats, omdat ze toch echt superieur zijn aan andere etniciteiten. Immigranten lijkt een woord dat wordt gebruikt om “inferieure rassen” aan te duiden. Het is toch te bizar dat dit onderscheid door ons taalgebruik nog in stand gehouden wordt.

Wat bepaalt nu of je een expat bent?

The Wall Street Journal publiceerde een blog over het leven van expats waarin ze deze vraag stellen. De belangrijkste conclusies lijken te zijn: “Sommige nieuwkomers worden aangeduid als expats, sommige als immigranten en anderen gewoon migranten. Het lijkt af te hangen van de sociale klasse, het land van herkomst en de economische status van de nieuwkomer.”

Zo worden sommige mensen uit Oost-Europa zelfs slechts gezien als gastarbeider, ook als ze hier als decennia lang in Nederland wonen. En top professionals uit Afrika die werken in Europa worden zeker niet gezien als expats. Ze zijn immigranten. Punt. Als je niet blank bent kun je  dan misschien wel werken in een multinational, maar daarmee verdien je nog niet de term expat. Politiek correct word je dan een hoger opgeleidde immigrant genoemd.

Veel westerse blanke mensen realiseren zich niet eens dat deze privileges bestaan. Of ze ontkennen het bestaan ervan. Misschien zal het helpen om blanken in het buitenland immigranten te noemen. En als ze zich daardoor op hun witte tenen getrapt voelen, dan moeten ze maar in hun eigen land blijven. We moeten er alles aan doen om dit verouderde wereldbeeld af te breken.

“Why settle for just a piece of sky?”IMG_0548

Weet jij nog meer voorbeelden uit onze Nederlandse taal die bedoeld zijn om onderscheid te maken tussen mensen? Deel ze hier en wellicht kunnen we op die manier ons bewust worden van ons taalgebruik en kunnen we effectiever leren omgaan met diversiteit.