Training Begeleid de expat

Als organisatie wil je dat uitzendingen van jouw expats soepel verlopen. Een buitenlands project vergt aanzienlijke investeringen; een voortijdige afbreking kan de organisatie kansen, geld en imago kosten en schaadt de carrière van de betrokkenen. Een succesvolle uitzending hangt niet alleen af van de expat en organisatie zelf; ook de meeverhuizende partner speelt een rol in het welslagen van de onderneming. Vaak zorg je als organisatie voor een gedegen voorbereiding van allerlei praktische administratieve en financiële zaken; zoals het zoeken van een woning, visa aanvragen, ondersteuning bij belastingaangifte, aangifte inkomensbelasting in Nederland, sociale verzekeringen, pensioenregelingen etc..

Maar er zijn duidelijk nog een aantal andere uitdagingen waar de expats mee te maken gaan krijgen als zij (bijna) vertrekken of net zijn aangekomen in het gastland. De belangrijkste problemen zijn het aanpassen aan de plaatselijke cultuur, het leren van de taal, het zoeken van nieuwe sociale contacten en bezigheden buiten het werk om. Expats nemen grote stappen met veel risico’s. Het is belangrijk dat iemand optimaal kan integreren in het nieuwe land en desalniettemin zijn/haar eigen identiteit kan behouden.

Wil je als organisatie jouw expats ook goed voorbereiden op de uitzending en  ze leren omgaan met de dynamiek die culturele verschillen oproepen?
Dat is heel verstandig. Een expat die effectief kan omgaan met culturele diversiteit zal de kans op een succesvolle uitzending vergroten.

Voor wie is de training bedoeld?
De training is bedoeld voor iedereen die in een organisatie te maken heeft met het uitzenden van medewerkers naar het buitenland.

Wat kun je na de training?
Na afloop van de training zul je als organisatie zicht hebben waar je als expat tegenaan loopt bij een uitzending als het gaat om culturele diversiteit. Je weet wat de behoeften zijn van de expat  en je kan de expat helpen bij het vergroten van inzicht in cultuur, cultuurverschillen en de te verwachten impact hiervan op het individu. Je weet hoe je de expat kunt ondersteunen met voorbereidende opdrachten om zijn/haar inzicht en bewustwording ten aanzien van eigen persoonlijkheid en drijfveren verder te vergroten. Naar aanleiding van die voorbereidende opdrachten kun je samen met de expat  een ontwikkelplan opstellen om het te verwachten succes van de expat te vergroten.

Inhoud

 • Wat is cultuur?
 • Wat is een cultuurschok?
 • Waar loop je tegen aan in een andere cultuur als expat?
 • Wat zijn de behoeften van de expat en hoe kun je als organisatie hierop inspringen?
 • Hoe kun je de expat helpen zich voor te bereiden op de impact van culturele diversiteit
 • Hoe kun je een ontwikkelplan opstellen voor de expat om het succes van de uitzending te vergroten?

Werkwijze
In deze training is er allereerst aandacht voor inzicht in het effect van culturele diversiteit en wat dit voor effect heeft op een leven als expat. Dit inzicht bereiken we door het doen van ervaringsgerichte opdrachten, rollenspellen, spellen, discussies, uitwisseling van ervaringen, filmpjes en inbreng van de trainer van eigen persoonlijke ervaringen als expat. Daarnaast gaan we in deze training een op maat gemaakt plan voor de organisatie in elkaar zetten om in te kunnen springen op de behoeften van de expat. Je gaat voor je organisatie dus naar huis met voldoende kennis, inzichten en een concreet plan om voor jouw expats de mooiste uitdaging in hun leven te creëren.

Competenties

 • Inlevingsvermogen
 • Leiderschap
 • Anticiperen
 • Confronteren
 • Resultaatgerichtheid

Praktisch
Deze training duurt 2 dagen.

Neem vrijblijvend contact op via: m.vandermade@made2mind.nl of 0646751296

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>