Culturele Diversiteit

00005

Cultural Awareness

Palamaner 2

Omgaan met Diversiteit

Shanghai Pudong

Begeleid de expat

 

 

 

 

 

 

Een belangrijke uitdaging voor hedendaagse organisaties is de vraag hoe om te gaan met culturele diversiteit in hun personeelsbestand. Uit onderzoek van het ISW (Instituut voor integratie en sociale weerbaarheid) blijkt dat veel medewerkers culturele diversiteit op de werkvloer associëren met onzekerheid, communicatieproblemen of zelfs conflicten. Maar ja, Nederland wordt steeds multicultureler, ook op de arbeidsmarkt. Toch is het voor veel mensen ( nog) niet duidelijk waarom zij moeten leren omgaan met diversiteit.

Made2Mind brengt daar graag verandering in. Ik noem hieronder alvast een aantal voordelen van het hebben van collega’s uit verschillende culturen.

Betere bedrijfsresultaten
Een andere cultuur (en kennis en vaardigheden die dat met zich meebrengt) kan helpen bij het aanboren van nieuwe markten en het contact met (nieuwe) klanten. Steeds meer klanten hebben een andere achtergrond dan de Nederlandse, en dat stelt eisen aan de manier waarop ze moeten worden benaderd. Veel allochtonen kunnen dankzij hun achtergrond meer talen spreken en zijn internationaler georiënteerd.

Creativiteit en innovatie
Een andere culturele invloed draagt bij aan het creatief (innoverend) vermogen van een organisatie. De bijdrage van cultuur aan creativiteit ligt niet zozeer in de persoonlijke capaciteiten van werknemers, maar vooral in de culturele diversiteit van het team. Cultuur heeft weinig invloed op persoonlijke creativiteit of durf om risico’s te nemen. Maar een divers team durft, en doet, meer dan een uniform team.

Betere sfeer op de werkvloer
De culturele achtergrond van werknemers beïnvloedt ook de sfeer in het bedrijf en het contact met collega’s en leidinggevenden. Werknemers met een niet-westerse achtergrond hechten meer waarde aan een goede sfeer op het werk en willen zich daar ook sterker voor inzetten. Door hun achtergrond vinden ze loyaliteit in het werk belangrijker, zowel naar het bedrijf en de leidinggevende als naar collega’s. Maar waar hun cultuur met name verschil maakt, is de mate waarin ze respect op de werkvloer belangrijk vinden.

Andere Competenties
Uiteraard hebben mensen uit een andere cultuur niet ‘meer’ of ‘betere’ competenties. Cultuur draagt echter wel bij aan bijvoorbeeld je doorzettings- en incasseringsvermogen. Veel allochtonen hebben geleerd dat ze zich ‘moeten bewijzen’ ten opzichte van de dominante cultuur. Ook hebben ze geleerd meer rekening te houden met anderen. Ze kunnen zich daardoor vaak ook beter inleven met klanten en collega’s.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>